Ce beneficii are betonul armat in construirea structurilor de rezistenţă

In functie de buget, de arhitectura dorita de catre beneficiar si, nu in ultimul rand, de gustul personal, structura de rezistenta a unei case poate fi realizata fie din cadre de beton armat, fie din cadre de lemn sau pereti de lemn, ori din pereti portanti de caramida. In Romania, cel mai utilizat sistem este cel din cadre de beton armat monolit.

Sistemul din cadre de beton armat monolit se realizeaza dintr-o retea de elemente orizontale (grinzi) si verticale (stalpi) din beton armat monolit, rigidizate in plan orizontal prin planşee de beton armat.

Betonul este cel mai ieftin material de construcţii de rezistenta si, spre deosebire de lemn sau metal, nu necesita tratamente speciale (de ignifugare sau antiseptice). In plus, prepararea si punerea in operă se fac uşor, direct pe santier, fara a fi necesar vreun echipament suplimentar. Unul din dezavantaje ar fi timpul prelungit de ajungere la capacitatea maxima de portanta.

Armatura, acele bare de otel inglobate in beton, joaca un rol esential in preluarea eforturilor ce apar in timpul unui cutremur, marind rezistenta betonului si conferindu-i elasticitatea necesara pentru a face fata socurilor. Imaginati-va aceaste bare asemeni unor arcuri, precum suspensia unei masini. Rolul acesteia este de a amortiza socuri, in cazul nostru socurile cutremurelor.

De altfel, structura de rezistenta a unei cladiri se aseamana sistemului osos al corpului uman. Este scheletul care sustine intreaga casa. Pentru a-i intelege importanta, trebuie sa stim mai intai la ce fel de actiuni este supusa. Astfel, in timp, o constructie trebuie nu doar sa-si sustina propria greutate, ci e de dorit sa faca fata si actiunilor exterioare: la cutremur, la actiunea zapezii, sa reziste la un vant puternic.

Intensitatea acestora difera de la o zona la alta pe intreg teritoriul Romaniei, iar aceste valori se gasesc in harti de specialitate – zone de hazard seismic, zonarea valorii caracteristice a incarcarii din zapada pe sol, etc.

Dintre toate actiunile mentionate mai sus, pentru Romania cea mai periculoasa este seismul. In proiectarea constructiilor acesta este asociat unei miscari orizontale ale pamantului, miscari ce trebuie atenuate de catre structura de rezistenta.

Comparativ cu alte tari europene, precum Germania, Franta sau Marea Britanie, pentru care seismul are o intensitate mai redusa si actioneaza mult mai rar, in Romania cutremurul “joaca” un rol important. Structura de rezistenta “intervine” intotdeauna in a limita pagubele provenite in urma seismului si in a asigura o protectie constructiei pe intreaga ei durata de exploatare.

Pentru cladirile de locuit, unifamiliale sau duplexuri, se poate alege oricare tip de structura de rezistenta: structura de beton armat in cadre, structura cu cadre de lemn sau pereti de lemn, structura din pereti portanti de caramida (in care panourile de zidarie portanta sunt incadrate de stalpisori si centuri de beton armat), etc.

Putem spune ca, in general, o locuinta unifamiliala cu structura de rezistenta din caramida portanta (pentru o aceeasi suprafata) ajunge sa fie mai scumpa decat o casa cu structura din cadre din beton armat, din cauza exigentelor de proiectare la structurile cu zidarie portanta din Romania. Dar, este tot atat de adevarat ca o casa din zidarie, cu o anumita conformare arhitecturala regulata, poate fi la fel de ieftina ca una cu structura din cadre de beton armat.

Acelasi lucru este valabil si pentru casele din lemn, cu amendamentul ca in Romania nu exista o traditie privind acest tip de case din lemn, gustul oamenilor fiind indreptat catre celelalte tipuri. Dar asta nu inseamna ca lemnul ca structura de rezistenta nu poate satisface aceleasi exigente ca toate celelalte tipuri. Acest tip se foloseste in unele zone de munte, insa in combinatie cu structura din beton armat. De obicei parter sistem tip cadru, iar etajul din panouri din lemn.

 

Share This:
free vectors