Care sunt avantajele construirii unei case

Preţurile pentru ridicarea unei locuinţe la cheie s-au diminuat cu 50-60% în ultimii trei ani. Cu toate acestea, nu sunt mulţi cei care apelează la o asemenea variantă.

În momentul de faţă, preţul de tranzacţionare pentru un apartament cu două camere, confort unu şi situat într-o zonă decentă, se ridică la aproximativ 55.000 de euro. Cam atât s-ar ridica însă şi costurile de construcţie a unei case la cheie, dotată cu finisaje de calitate medie şi incluzând în preţ şi terenul – cu condiţia ca acesta să fie localizat nu chiar în oraş, ci în apropierea acestuia. Dacă eşti dispus să cumperi un teren într-una din zonele limitrofe orașului, unde preţurile pot ajunge şi la 20 de euro pe metru pătrat, poţi da pe un lot de 500 de metri pătraţi doar 10.000 de euro. O casă ieftină poate ajunge la 4-600 de euro/mp construit. Astfel, preţul total pe care ar trebui să-l plăteşti pentru o casă ar fi de aproximativ 55.000 de euro.

Scumpiri la materialele de construcţii

De la izbucnirea crizei, preţurile de construcţie pentru o casă sau vilă s-au diminuat cu 50-60% în piaţa de profil, marja de scădere variind în funcţie de fiecare constructor şi politica de preţ practicată de acesta. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile actuale nu sunt cu mult diferite – asta mai ales din cauza scumpirii materialelor de construcţie, în special a fierului.

În ciuda preţurilor semnificativ mai mici faţă de acum trei ani, nu foarte mulţi români aleg varianta construcţiei unei case printr-o firmă specializată.

Alternativă la statul la bloc

Oamenii încep să-şi dea tot mai mult seama că un apartament într-un bloc vechi poate fi chiar mai scump decât o casă nou-construită. Astfel, mulți români preferă să-şi vândă apartamentul din oraş, iar cu banii respectivi să-şi ridice o casă. În ceea ce priveşte alegerea dintre a construi o locuinţă la curte şi a achiziţiona una deja finalizată de la un dezvoltator, cei care optează pentru prima variantă vor să beneficieze atât de preţul mai mic, cât şi de controlul mai mare pe care îl pot avea asupra modului în care se desfăşoară lucrările.

Share This:
free vectors